Title Image

Kész az Összekötő vasúti híd második hídszerkezete

Kész az Összekötő vasúti híd második hídszerkezete

 

 

 

 

December második hetében sikeresen elvégezte a legforgalmasabb magyar vasúti Duna-híd statikus, majd dinamikus próbaterhelését is a kivitelező Duna Aszfalt Zrt. a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékének szakértői felügyelete mellett.

 

 

 

 

A Déli Körvasút részét képező Összekötő vasúti híd második új hídszerkezetét is birtokba vette a vasút. A statikus terhelést egy 116 tonnás M62-es Szergej dízelmozdony végezte 14, zúzott kővel megrakott tehervagont vontatva a hídon át. A következő fázist, a híd dinamikus próbaterhelését néhány nappal később végezték el a szakemberek. Ekkor a szerelvény több alkalommal és különböző sebességgel (5, 20, 40, 60, 80 km/h) haladt át a hídon. Ezt követően indult meg a menetrend szerinti vasúti forgalom az új, mintegy 500 méter hosszú hídszerkezeten.

 

A Rákóczi híd közvetlen szomszédságában található vasúti átkelő teljesen megújul a NIF Zrt. beruházásában. A régi, rossz állapotú vasúti hidak és vágányok cseréje mellett kettőről három vágányosra bővül az átkelő, az északi új hídszerkezet idén áprilisban készült el. Itt azóta is zavartalan a vasúti forgalom. Ezután a középső, meglevő hídszerkezet cseréje következett, az újnak most zajlott a próbaterhelése. Először a kivitelező elbontotta a régi szerkezetet, majd a híd alépítményeit tette alkalmassá a felszerkezet fogadására. Az öt új acél hídelem beemelését követően vált átjárhatóvá a híd, ezt a hidászok hagyományosan hordógurítással ünnepelték. Ezt követően kerülhettek a hídra a rugalmas ágyazású sínek, amelyek már össze lettek kötve a Ferencváros és Kelenföld közötti vágányokkal, és már megtörtént a felsővezeték kiépítése is.

 

A harmadik, legdélebbi hídszerkezet cseréje jövőre kezdődik, és a tervek szerint 2022. év végéig elkészül.

 

 

Képek a próbaterhelésről:

 

Fotók: Vörös Attila

 

A munka itt természetesen nem áll meg, a BFK ezek után fogja megkezdeni a Déli Körvasút további szakaszainak építését konzorciumi partnerével, a NIF Zrt.-vel. Kelenföld és Ferencváros között a jelenlegi kettőről három, illetve négy vágányosra bővül a pálya, és két új vasúti megálló épül Nádorkert, illetve Közvágóhíd néven. Ugyancsak a Déli Körvasúthoz tartozik majd a népligeti új megálló is, illetve a személyvonatok gyorsabb és zavarmentes közlekedését lehetővé tevő ferencvárosi átemelő vágány. Az engedélyezéshez szükséges tervek és az építési engedélyek megvannak, alá is írtuk a szerződést a kivitelezővel, a kivitelezési tervek elkészítése az ő feladata lesz 2022-ben.

 

A Déli Körvasút megépítésével jobban bekapcsoljuk a vasutat a főváros és a régió közlekedésébe, lehetőség lesz a vonatok sűrítésére az elővárosok felől, itt valósul meg először az agglomerációs vonalak összekötése, ami egyben a fővároson belüli színvonalas vasúti közlekedés megteremtését is jelenti. Elsősorban az elővárosi járatok lesznek sűrűbbek, a most irányonként és óránkénti kettő helyett az elképzelések szerint nyolc vonat közlekedhetne a budai agglomerációból a pestibe, illetve Pestről Budára. Emellett több távolsági járat számára is lesz hely, és zökkenőmentesebb lesz a tranzit tehervonatok átjutása is az ország egyik feléből a másikba. Az új Déli Körvasút 2027-ben készülhet el. A beruházást a Kormány és az Európai Unió finanszírozza.