Title Image

Helyére kerül az első hídelem

Helyére került az első hídelem

 

 

A Déli Körvasút fejlesztésének első fázisa az Összekötő vasúti híd két régi felépítményének három újra cserélése. A munka látványos része akkor kezdődött, amikor az első hídelem elindult rendeltetési helyére. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, valamint Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese tartott sajtótájékoztatót szeptember 21-én.

 

 

Fürjes Balázs azt mondta, „a közlekedés fejlesztésével az a cél, hogy az emberek gyorsabban, kényelmesebben és kevesebb átszállással érjenek el céljukhoz, csökkenjenek a dugók és ezzel a károsanyag-kibocsátás. Jobb egyensúlyt kell teremteni Budapest és az agglomeráció közlekedésében, ezért fejlesztjük az elővárosi vasutat, a HÉV-vonalakat. A stratégiai célunk az, hogy minden elővárosi vasútállomásról 15 percenként induljon vonat Budapestre, ezek legalább három metróvonalat érjenek el közvetlenül, és hogy egyetlen bérlettel lehessen igénybe venni a MÁV, a Volán és a BKV járatait.”

 

Vitézy Dávid hozzátette: „a Déli Körvasút fejlesztése lehetővé teszi, hogy olyan vonatokat lehessen indítani, amelyek Székesfehérvártól Hatvanig járhatnak – ehhez eddig a kapacitás és az új megállók is hiányoztak. A Déli Körvasút fejlesztésének köszönhetően új megállók épülnek, ezek az eddig hiányzó metrócsatlakozást is biztosítják majd Kelenföldön a 4-es, a Népligetnél a 3-as és a reményeink szerint a jövőben Közvágóhídnál az 5-ös metróhoz, ezáltal az itt közlekedő vonatok teljes értékű kapcsolatot adnak mindenkinek, aki a budapesti belvárost vagy szinte bármelyik budapesti célpontot keresik.”

 

Szeptember 21-én a 200 tonna teherbírású Clark Ádám és a 300 tonna teherbírású Hebo lift-8 (korábbi nevén Atlas) úszódaruk áthelyezték az első hídelemet az erre a célra tervezett és gyártott, bárkákra szerelt hidraulikus emelőműre. Annak érdekében, hogy az átemelés végrehajtása sikeres legyen, közel 70 ember dolgozott a hídépítés helyszínén és további 65 a csepeli előszerelő-területen.

 

forrás: https://nif.hu/2020/09/helyere-emelik-az-elso-hidelemet-uj-fejezet-kezdodik-a-deli-osszekoto-vasuti-duna-hid-korszerusiteseben/

 

 

A híd első három, 80 méter hosszú, a hídtartozékokkal együtt átlagosan 425 tonnás eleme közül kettő továbbra is a csepeli előszerelő-terület előtt, úszóbárkákon várakozott a Dunán, miközben a Rákóczi-híd pesti hídfőjénél felsorakoztak az úszódaruk a harmadik, elsőként beemelendő elem mozgatására.

 

Óvatos, lassú tevékenységről van szó, csak két nappal később tolták föl a hídelemet az emelőművel az új hídfelépítmény vonalában a közúti híd és a régi vasúti híd közé. Mivel minden hídelem rövidebb, mint egy hídnyílás, azért, hogy beemelhető legyen, következő lépésben a hídelem ún. pozícióba húzása történt meg a pesti oldal irányába, azaz hosszirányban mozgatták, hogy alá legyen támasztva.

 

Hatalmas körültekintést igényel ez a munka, közben fenn kell tartani a vasúti, a vízi, és a közúti forgalmat, ezért csak megfelelő időjárási és vízállási körülmények esetén folytatható.

 

 

forrás: Vitézy Dávid – Facebook

 

Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese kiemelte: „A Déli összekötő vasúti Duna-híd hazánk legjelentősebb vasúti hídja. Nemcsak a főváros két partját, de Kelet- és Nyugat-Magyarországot is összeköti. Az Összekötő vasúti hídon halad át a Magyarország keleti és nyugati országrésze közötti vasútforgalom mintegy 90 százaléka, ami 2020 első félévében összesen 50 356 vonatot jelentett. A napi, átlagosan 277 vonat több mint fele személyszállító vonat, harmada tehervonat, a többi pedig szerelvényvonat. A Ferencváros–Kelenföld állomásközben tavaly az utasforgalom 4,6 millió fő volt.”

 

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: “a híd úgy újul meg, hogy a forgalom ne szenvedjen csorbát, ennek érdekében, és a vasúti forgalom folyamatos fenntartásának igénye miatt szakaszosan kerülnek a helyükre az egyes hídelemek, és 2022 szeptemberére készül el a jelenlegi két hídszerkezet helyetti 3 rácsos acélhíd. Hatalmas vízi járműpark van jelen: a két nagy daru, az úszóbárka, illetve az emelőművek. A Déli Körvasút fejlesztése egy évszázados álom, amelynek már az első üteme is hozzájárul ahhoz, hogy korszerű összeköttetés jöjjön létre a két városrész, illetve Kelet- és Nyugat-Magyarország között.”

 

A Déli összekötő vasúti Duna-híd fejlesztése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a kivitelezést a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. végzi nettó 35 921 393 827 Ft értékben. Az Összekötő vasúti hidat a Déli Körvasút fejlesztésének részeként korszerűsítik. A teljes program a NIF Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ együttműködésében valósul meg, több ütemben.

 

 

 

forrás: NIF Zrt. – Youtube