Title Image

Déli Körvasút: tavasszal megkezdődik az újabb hídelemek szerelése a duna-hídon

Déli Körvasút: tavasszal megkezdődik az újabb hídelemek szerelése a Duna-hídon

 

 

 

 

Újabb állomásához érkezett a Déli Körvasút részét képező Duna-híd újjáépítése. A Déli összekötő vasúti Duna-híd átépítés alatt lévő régi hídszerkezetének újabb elemét bontották el, illetve tették hajóra a kivitelező Duna Aszfalt Út- és Mélyépítő Kft. munkatársai. Így az ötből már csak kettő régi hídelemet szükséges elbontani. Eközben zajlik Csepelen az új hídelemek gyártása: a helyszíni szerelés, illetve az új elemek beemelése a régi szerkezet teljes elbontását követően tavasszal kezdődik, és a tervek szerint ezen a hídon idén szeptemberben megindulhat a vonatforgalom. A Déli összekötő másik két új hídján már jelenleg is közlekednek a vonatok: az újonnan megépült második hídszerkezetet tavaly adtuk át konzorciumi partnerünkkel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-vel, az új, a most elbontott elemek helyére kerülő harmadik hídon pedig még idén közlekedhetnek a szerelvények. A harmadik felszerkezet és az ezen lévő új vasúti felépítmény elkészültével készül el a beruházás és bővül három vágányossá a Déli összekötő vasúti Duna-híd.

 

 

 

 

 

A nagyobb kapacitás a jelenleginél több elővárosi és távolsági, illetve tehervonat közlekedésére ad lehetőséget. Ehhez persze szükség van a teljes Déli Körvasút, azaz a Népligettől Kelenföldig tartó szakasz bővítésére is, ahol szintén három, illetve helyenként négy vágány épül. A Déli Körvasút megépítése a Keleti pályaudvar átadása óta a legnagyobb vasúti fejlesztés Budapesten, amely kormányzati beruházással, európai uniós támogatással, és szintén a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a NIF Zrt. együttműködésében valósul meg. Már megkötötte a NIF a kivitelezői szerződést, a munka 2023-ban kezdődhet Kelenföld és Ferencváros között, és a tervek szerint 2027-ben fejeződik be a Déli Körvasút építése.

 

 

A körvasúton három teljesen új vasútállomás épül – Nádorkert, Közvágóhíd, Népliget –, és ezek adnak majd átszállási lehetőséget metróra, hévre, villamosra, illetve szolgálnak ki fontos célterületeket. A Nádorkert és a Közvágóhíd állomások építése 2023-ban, a Kelenföld-Ferencváros szakasz fejlesztésekor kezdődhet el, ehhez a beruházáshoz a kormány biztosította a szükséges európai uniós forrást. Budán az Infoparknál Nádorkert megálló szolgálja majd ki az egyetemvárost, a Lágymányosi lakótelepet és a Kopaszi-gátnál most épülő új városrész lakó- és irodaépületeit. Itt lehet majd átszállni az 1-es mellett a meghosszabbodó Budai Fonódó villamosra is, ami a BFK beruházásában készülhet el addigra. Pesten a Közvágóhíd állomás létesít közvetlen kapcsolatot a felszín alatt, egyesítve a Kálvin térig hosszabbítandó ráckevei (H6) és csepeli (H7) hév vonalakkal, ezek mellett itt az 1-es és 2-es villamosra lehet átszállni. A Népligetnél épülő állomásnál – ami egy külön projekt része – lehet majd átszállni az M3-as metróra és a 3-as villamosra. Az új állomások, ideértve Népligetet is, 2027-ben készülhetnek el. Szintén önálló projektként a beruházás részét képezi Ferencvárosban egy úgynevezett átemelő vágány építése, amely külön szintben keresztezi az állomás vágányait, így gyorsabbá és kiszámíthatóbbá teszi a Déli Körvasút forgalmát.

 

 

Az elbontott hídelemek egyikének utóhasznosításával épülhet gyalogos és kerékpáros híd a III. kerületben a Gróf Esterházy rakpart és az Óbudai-sziget között. A H-híd szomszédságában az új átkelőt így gazdaságosabban lehet megépíteni és a városképbe lehet illeszteni.

 

 

 

 

2022.02.21.