Title Image

Az Újbudai Zöldfolyosó negyedik közösségi tervezésén a fenntartható tájépítészeti megoldások játszották a főszerepet

Az Újbudai Zöldfolyosó negyedik közösségi tervezésén a fenntartható tájépítészeti megoldások játszották a főszerepet

 

 

 

Az Újbudai Zöldfolyosóról szóló közösségi tervezés negyedik alkalma a koncepcióalkotás következő szintjével foglalkozott: a park apró részleteivel, mint a burkolatokkal, az utcabútorokkal, a közvilágítással, vagy a természetes vízmegtartó megoldásokkal. Az eseménysorozat szeptember 8-án zárul a Szent Margit Gimnáziumban, ahova minden érdeklődőt várunk!

 

 

 

 

Szeptember 2-án 17:00-kor ismerős arcok köszöntötték egymást a megszokott helyszínen, a Szent Margit Gimnázium dísztermében, hogy újabb ötletekkel és véleményekkel segítsék az Újbudai Zöldfolyosó tervezését. Ez volt az első alkalom, ahol nem szakaszokkal, hanem a park egészével foglalkoztak a résztvevők, ezzel is elősegítve azt, hogy a sétánynak egységes tájépítészeti karaktere legyen a Budaörsi úttól egészen a Dunáig.  A tájépítészek a korábbi alkalmakon elhangzott véleményekre és visszajelzésekre építve vezették az eseményt és ezúttal is hatékonyan tudtak dolgozni a csoportok.

 

A növények alkalmazása volt az egyik legfontosabb és egyben leginkább konszenzusos téma ezen a délutánon. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a fenntartható növény- és környezetgazdálkodás kulcsfontosságú, különösen a jövőbeli üzemeltetés tekintetében. Így a lombhullató és örökzöld növények elhelyezésénél, a madárbarát kertek kialakításánál, illetve az a rézsűn esetlegesen kialakítandó vadvirágos gyepek telepítésénél is figyelni kell, hogy ez ne okozzon a jövőben semmilyen közösség számára extra terhet, az üzemeltetési kérdések pedig már most tisztázódjanak.

 

Ugyanígy a fenntarthatóság szempontjából közelítették meg a csapadékvíz-visszatartás kérdését, amelyet minden résztvevő prioritásnak tartott, ahogyan a sétányon elhelyezhető vizes elemek létesítését is. Egy természetes hatású tó kiépítése is felmerült ötletként, de a legnagyobb támogatást az ivókutak számának bővítése kapta, kiegészítve kutya- és madáritatókkal.

 

 

 

 

Több résztvevő is képviselte a kutyatartók érdekeit a tervezési alkalmon. Visszajelzéseik alapján fontos szempont, hogy a kutyafuttató nyugodt és árnyas helyen legyen, lehetőleg külön területtel a kis- és nagytestű kutyák számára, lehetőleg természetesen anyagból készült talajjal. Megfontolásra javasolták még az agility park (kutyás élménypark) létesítését. Emellett többen kérték, hogy a jövőben a parkban a megfelelő szabályok betartásával legyen lehetőség kutyával is betérni, ne zárják ki a kutyatartókat a zöldterületekről.

 

A résztvevők elvárása, hogy a park kialakításakor a lehető legalacsonyabb legyen a burkolt felületek aránya, a burkolatok pedig ahol lehetséges, természetes anyagokból legyenek. A pár helyen jelenleg is alkalmazott tipegő kövek alkalmazása egyértelműen elvetendő, a jelenlegi ilyen járófelületek sokaknak okoznak bosszúságot. Támogatják a fa, illetve a fával megegyező tulajdonságú, minőségi kompozit anyagok használatát az utcabútorok esetében, és a sportpályák kivételével mindenhol a natúr, természetes színhasználatot. A közvilágítás kiépítésénél érdemes figyelembe venni, hogy a lombos fák beárnyékolhatják az utakat, ez a jelenlegi sétányon is több helyen probléma. Asztalok, padok, háttámlás és forgatható székek, grillsütő és pingpongasztalok elhelyezése is támogatott. A játszótéri funkciókkal alapvetően elégedettek voltak a résztvevők, habár fejlesztésük és folyamatos karbantartásuk elengedhetetlen. Érdemes lehet integrált játszóterek kialakításában is gondolkozni, így növelve a parkban az inklúziót.

 

Az egyik legfontosabb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó kérdés a támfal kialakítása volt. A tájépítészek több koncepciót is bemutattak, amelyek támfalra szerelt, magasított funkciókkal őrizne meg minél több zöldterületet. A támfal melletti sávot vasútbiztonsági szempontból szabadon kell hagyni, ezért kézenfekvő lehet itt elhelyezni a parkon keresztül futó kerékpárutat. Az építmény mellett viszont lehetőség van a zöldítésre, fasor, illetve hálós növényfuttatás is felmerült opcióként, de a fal közösségi festése, vagy művészi kivitelezése mellett is többen érveltek. A támfal esetében nagyon fontos szempont, hogy a tájépítészek megpróbálják kezelni a hőszigethatást, a falra helyezett építményeknél pedig az átláthatóságra és amennyiben lehetséges, akadálymentesítésre kell törekedni.

 

Az esemény során nagyon sok részlet-igényt sikerült pontosítani, valamint több, kifejezetten izgalmas ötlet is érkezett, mint az átjárók és bizonyos felületek éjszaka világító festékkel történő kezelése. A következő eseményen a tervezők bemutatják az eddigi munka eredményét, és a forgalomszervezési kérdések is szóba kerülnek. A bemutatásra kerülő koncepciók ugyanakkor még nem a véglegesítés igényével készültek, hanem lehetőséget adnak arra, hogy a résztvevő helyiek megismerhessék az elképzelések térbeli kialakítását is, és elkezdődhessen az a tervezői munka, amely során megszületnek a park vázlattervei.

 

Aki kíváncsi az eddigi közös munka eredményére, és szeretne részt venni az ötödik közösségi tervezési alkalmon, azokat várjuk 2021. szeptember 8-án 17:00-tól a Szent Margit Gimnázium Dísztermében. Regisztrálni és a korábbi alkalmak összefoglalóját elolvasni a delikorvasut.hu/reszveteliseg oldalon lehet.

 

 

2021.09.08.